Sokan úgy tartják, hogy az illóolaj a növény lelke, a hormonja, az életereje.

Érdekes, hogy egy adott növény illóolajának illata mennyire más lehet, ha ugyanazt a fajta növényt máshol, más körülmények között termesztik, vagy épp vadon található (pl. levendula).
Elképesztő, hogy mennyire befolyásolja a minőséget és az illatot, a talaj mellett az időjárás is! A szél erőssége, a levegő hőmérséklete, a páratartalom, a csapadék mennyisége, stb. mind-mind hozzájárul az illathoz.

Mi az illóolaj és hogyan állítják elő?

Az illóolajokat különböző növényi részeiből vonják ki: virágból, fából, kéregből, gyantából, ágakból, hajtásokból, levelekből…

Desztilláció:
Leggyakrabban alkalmazott módszer – A felaprított növényi részeket lepárló üstbe helyezik, és vízgőzt eresztenek alá. A növényi részeken áthaladó gőz az illóolajat magával ragadja. Az illóolajjal telítődött gőzt lehűtik, így az kicsapódik. Az olaj – mivel nem oldódik a vízben – könnyen elválasztható.

Ilyen vízgőz-desztillációs eljárást alkalmazunk mi is a hét- köznapi életben, amikor a forró vízbe kamillavirágot dobunk, és a gőze fölé hajolva inhalálunk, azaz a gőzzel magával ragadott illóolajat belélegezzük.

Préselés:
Illóolajban nagyon gazdag növényi részekből, főleg a citrusfélék (citrom, narancs) terméseinek héja esetében használt eljárás.

Kivonás:
A növényi részekből valamilyen oldószer – olaj, zsír. fattyú segítségével vonják ki az illóolajat, úgy, hogy zsiradékkal bekent üveglapra helyezik a növényi részeket. Az illóolajjal telítődött zsírt pomádénak nevezik. Ebből alkohollal vonják ki a tiszta illóolajat.

Néhány növényből enzimes bontással és vizgőzdesztillálással állítják elő az illóolajat.

Az illóolajok tömény koncentrátumok, ezért csak nagyon kis mennyiségben használjunk belőlük!

Bár olajoknak hívjuk őket, a zsíros olajokhoz csak állagukban hasonlítanak, de kémiai összetételük teljesen más. Nem véletlenül kapták az ” illóolaj ” nevet. A zsíros olajoktól legkönnyebben éppen e legjellemzőbb tulajdonságuk révén különböztethetjük meg őket.

Forrás: Biegelbauer Pál Gyógyító illatok

* * *

TIPP:
A RIKA AromaÉkszerek amellett, hogy egész nap, folyamatosan biztosítják számunkra a kellemes illatot, hozzájárulhatnak a jobb közérzet eléréséhez.

>>> Olvasd el, mit mondanak azok, akik már kipróbálták… 

* * *

FONTOS!

===> Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek.

===> Aki nem jártas az illóolajok világában és nem ismeri a különféle olajok aromaterápiás hatásait, annak javasoljuk, kérje szakképzett aromaterapeuta tanácsát, segítségét!

===> Kérjük, figyelembe venni, hogy az aromaékszerek használata nem helyettesít semmilyen orvosi vizsgálatot és kezelést!

* * *

* * *

Viselj Te is RIKA AromaÉkszert és
élvezd az aromaterápiás illatok jótékony hatását bárhol, bármikor!

* * *

A 4 legújabb RIKA AromaÉkszer…