Egy igazán különleges projekt részesei lehettünk, melynek záró rendezvénye a Kincses Kultúrösvény avatás volt a kaposvári Szántó Utcai Oviban.

Az eseményről a KAPOSVÁRMOST.HU a KAPOS TV a Kapos Extra és a Somogyi Hírlap is beszámolt. További fotók a Szántó Ovi Facebook oldalán megtekinthetők.

Hónapok szorgos munkája előzte meg, hogy a pályázat eredményképpen felavathatták a Kincses Kultúrösvényt.

Az avatóünnepség előtt agyagozós, gyurmázós kézműves műhely várta a kicsiket.

A kézműves játszóház után elkezdődött az ünnepség, melyet az szemerkélő eső miatt benn az épületben lehetett csak megtartani.

Fodor Zoltánné óvodavezető köszöntőjében elmondta hogy miért és hogyan valósulhatott meg a projekt. Ezután az ovisok kedves, hangulatos „Így tedd rá!” műsora következett, mely az év jeles eseményeit idézte fel versekkel, dalokkal és körtánccal fűszerezve.

Az ünnepség végén Sarkadi Kiss János a Csiky Gergely Színház művésze a Kiskakas gyémánt félkrajcárja c. meséjével bűvölte el a hallgatóságot.

Lássuk mit is takar a Kincses Kultúrösvény elnevezés?

Ha le akarjuk egyszerűsíteni, akkor a Kincses Kultúrösvény igazából 12 faoszlopon álló kis madárházból áll, melyek az év hónapjait jelképezik. Ugyanekkor ennél sokkal többet jelent…

Bejárata egy farönkökből készült kapu, melynek felső részén kap helyet a „Négy évszak fa” és a „Kincses Kultúrösvény” felirat, valamint két oldalt az oszlopokon a csoportjelek kerámia táblái. (Ha végleges helyükre kerülnek a kerámiák képet is mutatunk majd róla)

Négy évszak fa - RIKA Kerámia és AromaÉkszer

A Kincses Kultúrösvényt bejárva a kicsik megismerhetik az évszakokhoz, és a hónapokhoz kapcsolósó népszokásokat, ünnepeket, jeles napokat. Érzékelhetik a természet körforgását.

Minden évszak kezdő hónapjához készültek kerámia táblák, melyek gyermekek számára is egyértelműen jelzik, hogy mikor kezdődik és melyik évszakról van szó.

Madárbarát óvoda lévén közös, visszatérő motívum a madárka, mely minden évszakban hasonló stílusban jelenik meg. Testtartása és környezete utal az adott évszakra.

A kis házikók a kirándulások, múzeumlátogatások, események emlékőrzői is egyben, hisz az ilyenkor gyűjtött vagy készített apró „kincseket” is bele lehet tenni és az év hónapjai között barangolva az élményeket újra fel lehet idézni.

A kapun belépve az első őszi hónaphoz, szeptemberhez jutunk, majd lépőkövek vezetik körbe a nézelődőt az év folyamán hónapról-hónapra.

Őszi madárka szél fútta, eső áztatta, dús fürtű szőlővessző ágán ringatózik, csipegetve és erőt gyűjtve a téli hónapokra.

A téli madárka magyalbokor ágai közt keres menedéket és némi élelmet. A hópelyhek jelzik az igazi tél érkezését.

A tavaszi madárka az újjászülető természetet jelképező burjánzó, virágos ágon fütyörészve köszönti a várva várt tavaszt.

A nyári madárka a szederbokor ölelésében boldogan sütkérezik a napocska melengető sugaraiban.

A Kincses Kultúrösvény lépőkövei ősztől nyár elejéig vezetik a látogatót.

A nyári hónapok házikói előtt egy mezítlábas ösvénnyel folytatódik az út, mely a bejárati kapunál ér véget. Így jelezve a kicsiknek az év múlását, a hónapok körforgását.

Bízunk benne sok kisgyermek leli majd örömét a Kincses Kultúrösvény emlékőrző házikói és kerámia képei közt barangolva! Köszönjük, hogy részesei lehettünk e különleges projektnek!